Poslední komentáře

Jak ovládat Windows 8 na dotykové obrazovce

Jestliže jste si pořídili dotykové zařízení s Windows 8, je možné, že první pokusy o ovládání nebudou zcela jasné. Ovládat Windows 8 na dotykovém monitoru nebo tabletu je jednoduché, jen je potřeba znát základy. Tento článek vám představí dovednosti potřebné k rychlému zvládnutí a ovládání Windows 8 dotykem. Popis ovládání Windows 8 myší a klávesnicí naleznete v samostatném článku. Další užitečné informace získáte na školení Windows 8 pro uživatele.

Nabídka Start obsahuje seznam aplikací, které spustíte dotykem na příslušnou ikonu. Ikony se ve Windows 8 nazývají dlaždice. Pokud máte nainstalovaných více programů, jejichž dlaždice se se nevejdou na jednu stránku, lze se prstem přesunout na další stránku nebo dvojhmatem nabídku Start oddálit. Toto jsou pohyby, které dnes většina uživatelů zná z dotykových mobilních telefonů.

Nabídka Start ve Windows 8

Většina aplikací má jednoduchou horní nabídku. V nabídce vidíte, že se nacházíte v Kalendáři, Fotkách, SkyDrive nebo jiné aplikaci. Nabídka obsahuje na svém začátku šipku, kterou se můžete vrátit na vyšší úroveň (např. ve fotkách nebo jiných souborech) nebo zpět do nabídky Start.

Horní nabídka Windows 8

Pokud si prohlížíte například fotky, lze s aktuálně zobrazovanou fotkou provádět činnosti přes aplikační panel (App Bar). Stačí táhnout prstem z horní části obrazovky dolů nebo naopak z dolní části nahoru. Pokud se nic nezobrazí, může to být tím, že konkrétní aplikace nemá svůj aplikační panel.

Aplikační panel ve Windows 8

Pokud se budete potřebovat rychle vrátit zpět do nabídky Start, stačí táhnout prstem z pravé části obrazovky doleva. Tím se zobrazí panel Charm (český oficiální název není), který uprostřed obsahuje ikonu Windows. Touto ikonou se rychle vrátíte do nabídky Start, ať se nacházíte v jakkoli vnořené struktuře souborů.

Panel Charm ve Windows 8

Přes panel Charm lze provádět i jiné operace, např. právě zobrazovaný soubor sdílet e-mailem.

 Sdílení souborů ve Windows 8

Jak se přepínat mezi spuštěnými aplikacemi?

Jednoduše tažením prstu z levé části obrazovky. Pokud potřebujete vidět seznam spuštěných aplikací, táhněte prstem zleva doprava a hned zase zpět.

Přepínání mezi spuštěnými aplikacemi ve Windows 8

Jak hledat ve Windows 8?

Přes panel Charm, položku Hledat, kde lze hledání zpřesnit pouze do aplikací, nastavení nebo souborů.

Hledání ve Windows 8

Jak vypnout nebo restartovat počítač?

Opět přes panel Charm, nyní přes položku Nastavení a dole přes položku Vypnutí zvolíte, zda chcete Windows 8 převést do Režimu spánku, Restartovat nebo Vypnout.

Jak vypnout Windows 8

Jak Windows 8 nastavit?

Panel Charm nabízí v Nastavení sadu příkazů pro nastavení počítače. Vyvolané příkazy ve většině případů odpovídají nastavení předchozí verze Windows 7.

Nastavení Windows 8

Základy ovládání naleznete v přiloženém videu.